Welcome to my site! Handmade jewellery made with love!

The colors in Feng-shui

Culorile au un efect important asupra starilor noastre de spirit, fapt cunoscut din timpuri stravechi, si variaza de la individ la individ, fiecare dintre ele purtand mesaje ascunse. Culorile pot sa preschimbe un sentiment de tristete in bucurie prin simpla lor prezenta in vestimentatia aleasa, in interiorul casei sau chiar in lumina.
Feng Shui toate culorile sunt Yin sau Yang. Astfel, rosu, portocaliu, galben, negru sunt culori Yang, iar verde, albastru si alb sunt Yin.

In cazul violetului, daca predomina rosul este Yang, iar daca predomina albastrul este Yin.

De asemenea, fiecare culoare corespunde unuia dintre cele cinci elemente, folosirea unei anumite culori intarind elementul personal. De aceea, pentru a trai intr-un mediu echilibrat, ideal este sa folosim culorile tinand cont de aceste aspecte in proportii egale. In amenajarea unei case sau in alegerea vestimentatiei, este bine ca fiacare sa cunoasca semnificatiile generale ale culorilor, pentru a le putea alege pe cele mai potrivite.

O utilizare echilibrata a acestora, in concordanta cu activitatea ce se desfasoara intr-un anumit spatiu imbunatateste Feng Shui-ul prin crearea armoniei. Arta Feng Shui cunoaste valoarea energiei inmagazinate in culori si senzatiile pe care le creeaza si foloseste acest lucru in folosul oamenilor. Cercetatorii sunt de parere ca oamenii resimt efectele vibratiilor culorilor asupra mecanismului lor biologic.

Culoarea echilibreaza energia Qi dintr-un anumit spatiu, poate crea intimitate sau poate „schimba“ dimensiunea unui spatiu. Intr-o casa, se poate crea un Feng Shui adecvat si utilizand doar culorile. Acestea pot fi introduse in designul locuintei prin zugraveala peretilor sau prin aplicarea tapetului, ori prin cromatica pardoselii sau a obiectelor din casa (tapiserii, mochete, draperii). O culoare potrivita pentru tavan ar fi o culoare Yang.

In partea de nord se poate utiliza o culoare de apa, cum ar fi albastru, negru sau o culoare din gama culorilor de metal. In sud, pentru ca este sectorul Foc, trebuie utilizata o culoare ce reprezinta acest element, cum ar fi rosu sau o culoare de lemn, cum sunt nuantele de verde. In sud-vest, nord-est si centru se utilizeaza culori de pamant, cum ar fi ocru, portocaliu, maroniu sau din ciclul productiv al unei culori de foc, cum este rosu. In est si sud-est se utilizeaza un ton din gama culorilor de lemn, toate nuantele de verde, sau culori de apa, cum ar fi negru si albastru. In vest si nord-vest este recomandata utilizarea culorilor de metal.

Persoanelor caracterizate de elementul pamant li se potriveste rosu, deoarece focul se asociaza bine cu pamantul. Pentru ca lemnul distruge pamantul, trebuie sa evitati culoarea acestuia, adica verde. Si metalul epuizeaza pamantul, deci trebuie sa evitati pe cat posibil albul si auriul.

Pentru persoanele caracterizate de elementul metal, cele mai potrivite culori sunt bejul, portocaliul si maronul, culorile pamantului care se asociaza bine cu metalul. Culorile de evitat sunt rosul, pentru ca focul distruge metalul, albastrul si negrul, deoarece apa epuizeaza metalul.

Persoanele caracterizate de elementul apa trebuie sa foloseasca negrul si albastrul si sa evite portocaliul si verdele (pamantul distruge apa, iar lemnul o epuizeaza). Persoanelor caracterizate de elementul lemn li se potrivesc negrul si nuantele de albastru. Trebuie sa evite rosul, albul si auriul. Pentru cei caracterizati de elementul foc, verdele este culoarea potrivita, deoarece cu focul este asociat lemnul. Acestia trebuie sa foloseasca cat mai putin culori precum galben, negru sau albastru.